World

Kurumsal Kimlik Aşamaları

Kurumsal Kimlik

Kurumsal kimlik tasarımı oluşturma aşamalarını beş ana aşama olarak ele alabiliriz. Bunlardan ilki, tasarım süreci başlamadan önce yapılması gereken tüm işlerin tanımlanması ve onaylanması aşamasıdır. Tasarım aşamasında uzmanların işini kolaylaştırmak için firmaların öncelikle ne istediklerine karar vermesi gerekiyor.

İkinci aşama zamanlamadır. Bu tasarımları oluştururken firmanın çağa sadık olması ve oluşturulan tasarımın güncel olması ve çağın beklentilerini karşılaması geçerlilik açısından oldukça önemlidir.

Üçüncü aşama sunum aşamasıdır. Uzmanlar tarafından hazırlanan sunumların kullanılmadan önce elbette firma yetkilileri tarafından onaylanması gerekmektedir.

Dördüncü aşamamız düzeltme aşamasıdır. Sunumların ardından yetkililerin gerekli görmesi halinde tasarımlarda değişiklik yapılabilmekte ve firma isteği doğrultusunda tasarım uyarlanmaktadır.

Son aşamamız ise onaylanan tasarımın basılması ve gerekli tüm alanlara dağıtılması aşamasıdır. Burada zaman ve hedef kitlenin belirlenmesi çok önemlidir. Aksi halde firma prestij kaybedebilir veya beklenen etkiyi gösteremeyebilir.

Kurumsal Kimlik Aşamaları

Elbette bu aşamaların dışında dikkat edilmesi gereken daha pek çok şey var. Bu, öncelikle geliştirme sırasında her alanda şirketin imzası olarak kabul edilecek ve akılda kalmayı kolaylaştıracak unsurlara öncelik verilmesidir. Bu unsurların başında ise firma logoları gelir. Firma logolarının hiçbir koşulda değiştirilmemesine, basılan her ürün veya fon üzerinde aynı renk tonu ve yazı tipinin kullanılmasına ve tabii ki anlaşılır olmasına özen gösterilmelidir.

O halde kurumsal kimlik oluştururken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da şirketi temsil edecek ana rengin belirlenmesidir. Bu renk tonu belirlenirken kurumun bulunduğu sektörden tarihi değerine kadar dikkat edilmesi gereken pek çok konu bulunmaktadır. Ayrıca kullanılan renklerin özellikle rakip firmalar için akılda kalıcı ve ilgisiz olmasına özen gösterilmelidir.

Sonuç olarak kurumsal kimlik, şirketin her alanda kendini göstermesi demektir. Bu kurumun bir nevi imzasıdır. Elbette oluşturulan kurumsal kimlik, istenilen kitle üzerinde hemen bir etki yaratmayabilir. Ancak zamanla insanların aklında iyi düşünülmüş bir kurumsal kimlik kalacak ve bu da firmalara prestij kazandıracaktır.

Related Articles

Back to top button